BEVERWIJK - Er wordt de komende weken weliswaar niet gevoetbald, maar nieuws is er wel degelijk. Bijvoorbeeld van Joey de Kruif die na de gewonnen wedstrijd bij EVV heeft aangegeven volgend seizoen voor de zaterdagtak te kiezen.

Dit is een verrassing voor de meeste supporters en leden van DEM. Waarom?

Ik heb hier al een tijdje over nagedacht en afgelopen maandag, na de wedstrijd tegen EVV, verteld aan de technische staf en aan de spelersgroep. Ik voel het een beetje als dat de cirkel rond is. Zowel de spelers als ook de technische staf begrepen mijn overstap wel. Dat wil ik wel even toelichten. Toen ik als eerste jaar A junior van ADO’20 naar DEM ging, Richard Grapendaal heeft me toen gevraagd, had ik niet echt het idee dat het zo zou lopen zoals het nu is gegaan. Ik ben me direct thuis gaan voelen bij DEM en werd al gauw een echte DEMMER. In mijn tweede jaar bij de A junioren ging ik meetrainen bij de 1e selectie, dat toen onder leiding van Ron Bouman stond, en kwam ik af en toe op de bank bij het eerste. Ik speelde verder ook gewoon bij de A1 onder leiding van Cor Sikkema. Mijn eerste wedstrijd die ik met het eerste meeging was uit tegen DWS in Amsterdam. Ik was toen pas 18 jaar. Ik ben toen niet ingevallen. De uitslag weet ik niet meer.

Dat was in de 2e Klasse en als je dan nu ziet dat we met DEM in de 3e Divisie spelen kan je wel zeggen dat er wel wat is gebeurd. En in die ontwikkeling ben ik 10 jaar onderdeel geweest van het eerste. Dus hele mooie tijden meegemaakt. Nu wordt het natuurlijk wel heel moeilijk om zomaar vanuit de A junioren naar het eerste te gaan. Het verschil is echt heel groot.

Maar nu de toelichting.

Oh ja, dat moet ik nog doen. Ik ben nu 28 jaar en komende zomer word ik 29 jaar. Niet dat het te oud is voor het presteren in de 3e Divisie maar er is ook nog zoiets als het reizen in de 3e Divisie. We zijn hele zondagen onderweg en het reizen valt toch wel wat tegen. Als je wint dan is zo’n terugreis heel gezellig, maar toch. We spelen natuurlijk heerlijke wedstrijden maar ook het aantal toeschouwers valt tegen. En als je dan ziet dat de zaterdag selectie zich aan het ontwikkelen is en met jongens waarmee ik ook in het eerste van de zondag heb gespeeld.

Dat maakte voor mij de keuze makkelijker. En met jongens als Rik Stals/Erwin Hoogland/Jordy en Jerry de Vet/ Eric Klijn en Roel Pitstra zijn allemaal oud ploeggenoten van me. En wat ook niet onbenoemd mag worden is dat mijn vriendin als stewardess bij de KLM werkt en binnenkort intercontinentaal gaat vliegen. Dat houdt in dat ze soms 6 dagen weg is en dat ik dan met haar mee kan. Dat is ook wel een heerlijk vooruitzicht. En als ik bij DEM1 op zondag blijf spelen zou ik dan niet meekunnen. En dat wil ik wel erg graag.

Bedoel je dat je dat wel kan als je bij de zaterdag gaat spelen?

Ik heb daar uiteraard al over gesproken met de trainer van zaterdag1, Dennis Knaap, en die begrijpt dat ook. Dus dat is geen probleem. Maar denk nou niet dat ik zomaar het zaterdag team in de steek laat. Als we bijvoorbeeld tegen ADO’20 moeten spelen ga ik echt niet weg. Dat is veel te leuk. Dus ik kijk wel tegen we moeten spelen voordat ik met Fleur mee ga. En ik doe het natuurlijk niet iedere maand. En even terug komen op het reizen. Zaterdag1 speelt lekker in de regio. Gisteren(zaterdag) moesten ze uit spelen tegen Beverwijk. Hoe mooi is dat als je lopend naar je tegenstander gaat waarvan je de meeste jongens ook nog eens goed kent. Ik kijk daar echt wel naar uit.

De ontwikkeling bij de zaterdag tak van DEM ontwikkelt zich ook geweldig.

Ook dat is een reden waarmee ik rekening hou. De jongens hebben de zaterdagtak eigenlijk zelf opgezet. Het eerste jaar werden ze kampioen en ook dit seizoen doen ze nog volop mee om een periodetitel te pakken. Vorige week zaterdag had dat al kunnen zijn maar door een laat doelpunt van Stormvogels tegen ADO’20 kwamen ze net tekort. Bij een gelijkspel in deze wedstrijd had DEM Zaterdag1 de periode gepakt. Verder wordt het voetballen op zaterdag steeds populairder. Misschien kunnen we dan op termijn een opstap zijn voor de vereniging om over te stappen naar zaterdag voetbal. Steeds meer clubs doen dat.

Misschien krijgen we bij DEM ook een Onder 23 tak, die ook op zaterdag gaat spelen, en verdwijnt DEM2 zondag. Dat is allemaal nog niet zeker maar wel waarschijnlijk. Dus de oudere spelers van DEM 2 kunnen daar niet in spelen en komen misschien ook naar de zaterdagafdeling. Je krijgt dan ook weer de tussenleeftijd van 24 jaar tot 29 jaar erbij, en een kwaliteit injectie. Dat is mooi. Deze ontwikkeling is iets waar ik me voor wil inzetten. Iedereen wordt er beter van. Op een natuurlijke manier gaat de zaterdag afdeling dan ook meer prestatief worden en komt er een natuurlijke selectie bij Zaterdag1 en zaterdag2. Iedereen moet gaan vechten voor zijn plekje en daarvan word je gewoon beter.

Is de cirkel wat jou betreft nu rond?

Ja, dat denk ik wel. Ik heb eerder ook al getwijfeld wat ik moest gaan doen. Vooral 2 seizoenen terug, toen ik langdurig geblesseerd was, was het moeilijk voor me. Maar het was toen niet echt een optie om zomaar op te geven. Dat hoort niet bij mijn mentaliteit. Ik wilde gewoon terug komen op niveau en na de promotie van vorig seizoen ben ik gaan vechten om weer in het eerste te komen. Wat de mensen niet weten is dat ik in die periode veel in de sportschool zat om terug te komen, en dat deed ik dan voordat ik naar mijn werk ging. Dus ’s morgens om 05.00 uur ging ik naar de sportschool en daarna naar mijn werk. Dat is toch wel een behoorlijke opgave. Ik ben blij dat ik dat wel heb gedaan en dat ik nu weer op het niveau ben zodat ik weer in DEM1 kan spelen. Maar dan zie je dat het wedstrijd en training niveau zo veel omhoog is gegaan dat je niet zomaar je plek terug krijgt in het team. Nu sta ik rechtsback want mijn plek in het centrum is gewoon ingenomen door Michael Obioha. Zo gaat dat. Maar nu eerst ons gaan handhaven in de 3e Divisie want daar geloof ik heilig in. We bewijzen nu iedere week dat we op 3e Divisie niveau thuis horen en daar mogen we best trots op zijn. Samen met Arvid de laatste 2 seizoenen en nu met Kiri bewijzen we dat we in de regio 3 verenigingen hebben die in de 3e Divisie mee kunnen draaien. Maar dan moet ADO’20 zich wel gewoon handhaven. Wedstrijden tegen ADO’20 zijn wel de slagroom op de taart waar je voor voetbalt.