BEVERWIJK - Echte clubmensen vind je nog maar zelden. Van die mensen die getrouwd zijn met hun club en vreemdgaan met hun vrouw. Maar gelukkig zijn ze er nog wel, bijvoorbeeld bij De Kennemers uit Beverwijk. Daar vormen Rein Hommes en Hans Wold de ruggengraat van de vereniging die dit jaar z'n 100-jarig bestaan viert.

Rafael van der Vaart, die er zijn loopbaan begon, mag de vereniging dan landelijke bekendheid hebben gegeven - mensen als Hommes en Wold zijn broodnodig op een club draaiende te houden. Zonder hen was er bijvoorbeeld geen prachtig jubileumboek verschenen ter ere van het eeuwfeest.

Ze hebben er veel vrije tijd ingestoken de laatste anderhalf jaar, maar een opoffering was het niet. "De club is mijn leven", zegt Hommes (64 jaar lid, 41 jaar in het bestuur). Hij kan zich een bestaan zonder De Kennemers niet voorstellen.

'Weet waar je aan begint'
Hij is bijna dagelijks op sportpark Adrichem te vinden. Zo is hij opgevoed. Zijn vader had jaren een belangrijke rol in het bestuur en zelf heeft hij tal van functies bekleed. "Toen mijn zoon geboren werd, kwam het toenmalig bestuurslid Piet Tegel op kraambezoek. Hij vroeg mij of ik zin had in het bestuur zitting te nemen. Mijn moeder was erbij en die zei tegen mijn vrouw: 'Weet waar je aan begint, want ze zijn nooit meer thuis'. Ze sprak uit ervaring, want mijn vader is 25 jaar voorzitter geweest. Toch heb ik het gedaan. En met veel plezier. Het is altijd goed gegaan."

De voorlopig laatste klus die hij volbracht, is het maken van het jubileumboek. Een zwaar karwei dat anderhalf jaar in beslag nam. Maar het boek ligt er nu toch maar mooi en daar zijn de auteurs 'best trots' op. Zoals ze trots zijn op het archief van de vereniging. Veel clubs hebben hun historie verkwanseld, maar De Kennemers heeft alles altijd goed bewaard.

Rood-zwart hart
Hans Wold (70 jaar lid, 25 jaar in het bestuur) bekijkt het reilen en zeilen bij de club tegenwoordig wat meer van afstand. Maar net als zijn kompaan heeft hij een rood-zwart hart. Dat maakt een sprongetje als hij weer eens een oude foto op de kop heeft weten te tikken.

Sinds hij een keer misgreep, toont hij een enorme verbetenheid als hij kans ziet het archief van de club te verrijken. "We hadden in de jaren '30 een keeper, Jaap van Urk. Een paar maanden na zijn overlijden belde ik zijn vrouw met de vraag of ze nog foto's van hem had. Ze begon te huilen, want ze had ze net weg gegooid. Was een beetje om zichzelf in bescherming te nemen, want elke keer als ze naar die foto's keek, moest ze huilen. Toen dacht ik: 'Het gaat me nooit meer gebeuren dat ik er naast grijp'. Ik heb steeds gezorgd dat de foto's van oud-spelers bewaard zijn gebleven."

Rijk archief
Ook alle clubbladen zijn bewaard gebleven. Logisch dat de archiefruimte te klein is geworden en ze zich er nauwelijks een weg kunnen banen. Maar als je het ze op de man af vraagt, vertoeven ze graag tussen de oude knipsels en foto's van De Kennemers. Want de club is hun leven.

Zie NH Nieuws voor de volledige videoreportage.