BEVERWIJK - De Breestraat in Beverwijk is een kunstuiting rijker. Onderdeel van de herinrichting van de Breestraat is een kunstproject in de vorm van lichtprojecties: gobo’s. De gobo’s branden tegelijk met de straatverlichting. Opdrachtgever Stichting Beverwijk Centrum heeft in samenwerking met de gemeente en de Adviescommissie Kunstzinnige Aankleding Beverwijk een selectie gemaakt uit vijf schetsontwerpen voor de gobo’s door vijf kunstenaars. Kunstenaar Lenneke van der Goot heeft met haar ontwerp ‘tapijten van licht’ het definitieve plan gemaakt.

Een tapijt van licht
Op twee locaties in de Breestraat zijn/worden lichtprojecties geïnstalleerd. In het centrale gedeelte in het midden van de Breestraat, waar ook de wekelijkse markt plaatsvindt, zijn 16 lichtprojecties te bewonderen op de straat. Bij de entree aan het Stationsplein worden binnenkort nog 3 lichtprojecties geplaatst als ingang naar de Breestraat. De ovaalvormige Breestraat is altijd al een belangrijke plek geweest waar handel werd gedreven en waar markten en evenementen plaatsvinden. Historische foto’s, oude landkaarten en de plannen voor de herinrichting tonen een straat met een rijke geschiedenis.

Historie en inspiratie door tapijtknoperij Kinheim
Tijdens research naar de Breestraat kwam de kunstenaar ook in aanraking met de Tapijtknoperij Kinheim. De ontwerpen van de lichtprojecties zijn ook hierop geïnspireerd. In 1910 werd tapijtknoperij Kinheim opgericht in Beverwijk door Hendrik Godefridus Polvliet. Kinheim tapijten stonden bekend om hun kwaliteit en de originele ontwerpen. Het wist kunstenaars aan zich te binden die de tapijten ontwierpen, zodoende ontstonden voor die tijd revolutionaire patronen, van onder andere van Jac. Van den Bosch, Lion Cachet, Theo Nieuwenhuis en Dirk Verstraten. Het bedrijf produceerde voor het Vredespaleis in Den Haag, Paleis Soestdijk, luxe cruiseschepen en gemeentehuizen. In 1973 werd de zaak opgeheven.

Kom een kijkje nemen
In de toekomst kunnen ook andere ontwerpen in de gobo’s worden geplaatst. Dat biedt ruimte voor afwisseling en afstemming op een bepaald thema. Na schemerdonker kunt u het tapijt van licht in het centrale deel van de Breestraat bewonderen. U bent van harte welkom om een kijkje te nemen.