ZWIJNDRECHT - Na vijf jaar van onderzoek en testen betreedt het Nederlandse bedrijf AquaNaut Folding Boats de recreatiemarkt met een nieuwe opvouwbare boot die speciaal ontworpen is voor de elektrische buitenboordmotor. Het super-efficiënte hydrodynamische ontwerp levert een kruissnelheid van 3,5 knopen (met 4 volwassenen) op slechts 300 watt elektrisch buitenboordvermogen. De kosten van varen worden dus met de helft verlaagd in vergelijking met een conventionele kleine boot met benzinemotor.


De lancering van de AquaNaut, kon nauwelijks op een beter moment komen. Er is de laatste jaren een enorme groei geweest in elektrische buitenboordmotoren, maar zonder vernieuwing in het ontwerp van de boten. AquaNaut maakt een sprong in efficiëntie met een dubbele V-romp dat door het water snijdt alsof het op ijs schaatst.

Roland Heersink, oprichter van AquaNaut Folding Boats zegt:
"Ik gebruik al jarenlang een elektrische buitenboordmotor, maar had altijd problemen met bereik en prestatie. Na een aantal proeven met verschillende opvouwbare en opblaasbare boten werd me duidelijk dat er geen draagbare boot was die geschikt was voor praktisch gebruik met een elektrische buitenboordmotor. Maar dat was vijf jaar geleden. Nu, met de AquaNaut kunnen watersporters beter genieten van het buitenleven, en zonder de geluids-, geur- en betrouwbaarheidsproblemen van buitenboordmotoren op benzine."

De introductie van de AquaNaut 270 brengt een einde aan het gebrek van de innovatie in de opvouwbarebotenmarkt. Het laatste patent voor een nieuwe opvouwbarebootontwerp dateert van 1994! Met het nieuwe ontwerp van de AquaNaut opent Heersink de markt voor een praktische vorm van elektrisch varen, met een actieradius van meer dan 15 kilometer op een standaard auto-accu.

Naast de efficiëntie, heeft de AquaNaut ook een bank in het midden van de boot dat het bijzonder praktisch maakt. Dit kan dienen als wijn- en kaastafel, zonnebank of laterale visbank – wat de AquaNaut aantrekkelijk maakt voor nieuwe doelgroepen. In deze tijd van Corona-lockdown en afstand houden is de AquaNaut de perfecte oplossing voor iedereen die een geweldige zomervakantie wil hebben zonder Nederland hoeven te verlaten.

De AquaNaut 270 heeft een lengte van 2,7 meter, en kan worden ingeklapt tot 8 centimeter voor transport op het dak van een auto, waarbij het zwaarste onderdeel slechts 16 kilo weegt. De montage duurt minder dan 10 minuten en kan zelfs door kinderen vanaf 10 jaar worden gedaan. Het lichtgewicht ontwerp zorgt voor gemakkelijke opslag aan fietshaken in de schuur, of zelfs in de opbergkast binnenshuis.

De Indiegogo campagne wordt volgende week gelanceerd: www.indiegogo.com/project/preview/e9fac8bd