HAARLEM - Dit najaar verscheen het boek Sproetjes en Krasjes van Frederique Koelman uit Haarlem. Zij heeft het syndroom van Turner én hersenletsel, en schreef over haar leven met deze beperkingen. “Voordat ik wist dat ik hersenletsel had, dacht ik dat ik gek was.”


Frederique: “Op mijn tweede ben ik aangereden. In het ziekenhuis merkten de artsen dat ik klein was voor mijn leeftijd. Toen ik vijf was, werd het syndroom van Turner vastgesteld. Ik heb dat altijd willen verbloemen: ik deed me altijd beter voor dan ik was. Dat was vermoeiend. Mijn middelbare schooltijd was zeer turbulent. Ik deed aan zelfbeschadiging en kwam op mijn 16e uit de kast. Na mijn middelbare schooltijd kreeg ik een burn-out. Ik was zo moe; ik had jarenlang op mijn tenen gelopen.”

Schotland
“Ik liep vast met mezelf en ging naar een kliniek voor stemmingsproblemen. Maar toen ik uit die therapie kwam, was ik er helemaal klaar mee, en ben ik in mijn eentje naar Schotland gegaan. Toen ik terugkwam, ik was toen een jaar of twintig, kreeg ik een enorme terugval. Ik durfde zelfs niet meer naar de supermarkt. Mijn moeder zat met haar handen in het haar en is gaan zoeken naar iets wat mij kon helpen.” Frederiques moeder ging op internet op zoek naar hulp voor haar dochter en kwam terecht bij MEE & de Wering. Consulente Thea Jansen vroeg Frederiques moeder of er wel eens neurologisch gekeken was. Die reageerde overweldigd: de aandacht was in Frederiques jeugd vanwege het Turner-syndroom vooral naar haar motoriek en groei uitgegaan. De testen die vervolgens in gang werden gezet, openden deuren.

Juiste plek
“Alles is toen gaan rollen”, vertelt Frederique. “In het begin was ik heel erg aan het schoppen en stak ik mijn hoofd in het zand. Het heeft heel lang geduurd voordat ik het kon accepteren. Een vriendin vroeg: ‘Waarom schrijf je niet alles op?’ Het schrijven van het boek heeft me heel erg geholpen in de acceptatie. Door het schrijven kreeg ik een doel, en kreeg ik er ook weer doelen bij. Nu denk ik: ik heb ook wel veel meegemaakt. Misschien ligt daar wel mijn kracht. Mijn moeder zei altijd: “Je bent een meisje met krasjes”. Maar ik ben meer dan mijn beperking, ik ben óók de sproetjes. Ik hoor wel eens dat lezers zich herkennen in mijn verhaal. Maar ik hoop ook dat mensen uit de hulpverlening het lezen en ervan kunnen leren.”

Sproetjes en Krasjes is te koop voor € 16,99 verkrijgbaar bij de boekhandel of via bol.com.