BEVERWIJK - Tijdens de jaarlijkse lintjesregen op woensdag 26 april ontvingen vier Beverwijkers een Koninklijke onderscheiding voor hun bijzondere inzet voor de samenleving.


Burgemeester Martijn Smit reikte in het Kennemer theater Koninklijke onderscheidingen uit aan mevrouw De Vries-Sprangers, meneer De Wildt en mevrouw Witte. Mevrouw Leeuw kon helaas niet bij de uitreiking aanwezig zijn vanwege privéomstandigheden. Burgemeester Smit zal haar lintje op ander moment uitreiken. Volgens protocol is mevrouw Leeuw wel persoonlijk door de burgemeester op de hoogte gebracht van de benoeming.

Hieronder lees je per inwoner waarom zij de koninklijke onderscheiding ontvingen:

Vries-Sprangers, de, P.M. (Nel); is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De activiteiten waarvoor mevrouw De Vries-Sprangers is onderscheiden zijn: Mevrouw is sinds 1972 werkzaam bij de Viva Zorggroep als planner. Zij startte als leerling, was later (leidinggevend) verzorgende en is nu nog planner/roostermaker. Gedurende haar carrière stond zij o.a. aan de wieg van de locatie 'Huis ter Wijck', een innovatief zorgcentrum voor zelfstandig wonende ouderen. Hier organiseerde mevrouw ook activiteiten voor de bewoners en richtte tevens de personeelsvereniging op. Zij is nog steeds actief als (coördinerend) bedrijfshulpverlener waarbij zij veel taken op zich neemt. Bij een tekort aan bhv'ers is zij altijd telefonisch bereikbaar voor advies.

2006-heden: vrijwilliger bij de Nederlandse Hartstichting – mevrouw is actief als wijkhoofd(28 vrijwilligers) en collectant. Zij werft actief nieuwe vrijwilligers en coördineert de jaarlijkse collecte.
2007-heden: actief als vrijwilliger, bestuurslid (2020-heden) en secretaris (2013-2020) van de biljartvereniging Onder Ons in Beverwijk. Mevrouw draait bardiensten en is sinds 2010 ook organisator van evenementen en collectes ten behoeve van een nieuw verenigingsgebouw na een grote brand in 2009. Als bestuurslid is mevrouw verantwoordelijk voor de coördinatie van de bar en de keuken.

Wildt, de, C.J. (Kees-Jan); is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De activiteiten waarvoor de heer De Wildt is onderscheiden zijn: Meneer De Wildt is sinds 1999 actief als vrijwilliger bij de KNRM in meerdere functies:

1999-heden: chauffeur van het lanceervoertuig. Meneer verzorgt het transport van de reddingboot van en naar de lanceerlocatie en verzorgt het lanceren en het oppakken van de reddingboot bij nacht en ontij.
1999-heden: (aankomend) opstapper
2003-2014: PR-coördinator
2020-heden: Ploegleider

Witte, H.A.M. (Puck); is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De activiteiten waarvoor mevrouw Witte wordt onderscheiden zijn: Mevrouw Witte is al jarenlang voorzitter van de hoedenclub ASCOT in Beverwijk (30 leden). Hier organiseert zij de activiteiten, zoals de hoedenparade tijdens de feestweek, Prinsjesdag en Oudejaarsavond. In 1978 heeft zij de VVD Vrouwen Midden-Kennemerland opgericht. Zij zette zich jarenlang in om vrouwen actief bij de politiek te betrekken, zij organiseerde bijeenkomsten rondom de verkiezingen, speciaal voor vrouwen. 1990-heden: Voorzitter van stichting JAN (van der Schoor), een Beverwijkse kunstenaar. Mevrouw zet zich nu en dan in voor publiciteit rondom deze kunstenaar.

2006-2015, 2016-2019: raadslid van de gemeente Beverwijk.
2018-heden: steunfractielid bij de politieke partij Vrij!. Mevrouw vort het woord in de raadscommissies, leidt jonge (aankomend) raadsleden en steunfractieleden op en fungeert als vraagbaak.

Leeuw, J.P.E. (Annette) – afwezig – uitreiking n.t.b.

De activiteiten waarvoor mevrouw Leeuw wordt onderscheiden zijn:

1998-2018:
vrijwilliger bij de Stichting Welzijn Beverwijk. Betrokkene ondersteunde de werkzaamheden van de beheerders van de diverse accommodaties, zij was één van de vaste gezichten van buurthuis Wijk aan Duin, beheerder van de multifunctionele accommodatie Meerestein en lid van de vrijwilligersraad.
2001-heden: secretaris (2001-2009) van de Huurdersbelangenvereniging Voor Allen te Beverwijk. Na de fusie was mevrouw bestuurslid (2009-2014) van de Vereniging Huurdersplatform Woonopmaat te Beverwijk. Sinds 2015 fungeert zij als voorzitter en is zij lid van meerdere klankbordgroepen.

Daarnaast is zij actief als:
-vrijwilliger bij de handbalvereniging K.I.C
-lid van de ouderraad Blije Burg
-lid van de ouderraad Lunetten
-vrijwilliger bij de voetbalvereniging R.K.V.V. Dem
-vrijwilliger bij de voetbalvereniging De Kennemers
-bestuurslid van de Oranjevereniging Beverwijk
-vrijwilliger bij de Zonnebloem, afdeling IJmond
-penningmeester van het St Nicolaas comité
-penningmeester van de Stichting Kerststal St. Agatha
-verkeersregelaar Avondvierdaagse Beverwijk en Heemskerk