WIJK AAN ZEE - Tijdens de bewonersbijeenkomst in Wijk aan Zee donderdagavond wordt door de aanwezige bewoners veel kritiek geuit over het feit dat zowel de provincie alsmede de RIVM niet aanwezig zijn. Ook directeur van Tata Steel, Hans van den Berg betreurt het dat het RIVM het dinsdag verschenen rapport vanavond niet wil toelichten.

"Over de gezondheidsaspecten kan ík niks zeggen", vertelt hij aan het begin van de bijeenkomst. "Wij hebben ook veel vragen over het rapport. Op 19 juni zal er uitleg gegeven worden door het RIVM en de provincie."

Verontrustend
Ook burgemeester Martijn Smit van Beverwijk kan rekenen op flinke kritiek. "Waarom is de provincie hier niet? Als die ons antwoorden kunnen geven, moeten zij hier toch zijn", klinkt het vanuit de zaal.

Minachting
"Ik vind het echt een minachting richting het dorp", vertelt een bewoner na afloop aan NH Nieuws. "Iedereen krijgt een rapport en denkt 'what the fuck gebeurt er in de IJmond.' En de mensen die het ons kunnen uitleggen zijn niet langsgekomen. De verkiezingen zijn voorbij en de zetels zijn verdeeld."

Burgemeester Smit noemt de nieuwe feiten die nu op tafel liggen verontrustend: "Het vraagt van ons een harde opstelling tegen Tata Steel en de provincie. Alles is er op gericht om de nieuwe hal die overlast zal wegnemen te realiseren. Ik deel jullie zorgen", benadrukt hij.