HEEMSKERK - Kippenpootje, klokhuis, uienschil en eierdopje… Bij het zien van deze beplakte containers is meteen duidelijk wat er in hoort.

Vandaag starten gemeente Heemskerk, Velsen, Beverwijk en HVC met een proef: De ondergrondse gft-containers worden extra opvallend gemaakt door nieuwe stickers die laten zien wat er in de container hoort. Dit is onderdeel van de campagne die ervoor moet zorgen dat er echt alleen gft en etensresten in deze containers worden weggegooid. Want alleen dan kan er biogas en compost van worden gemaakt. Zo wordt voorkomen dat de gemeenten moeten betalen voor afgekeurde ladingen gft en etensresten doordat er teveel ander afval tussen zit.

Zo’n 45 van de in totaal 269 ondergrondse containers krijgen een nieuwe look met een brede groene rand onderaan, duidelijk leesbare tekst en afbeeldingen van diverse soorten groente-, fruit- en tuinafval (gft). “Deze proef moet uitwijzen of de verandering van het uiterlijk van de ondergrondse container de inwoners meer duidelijkheid geeft over wat er in hoort. Uit analyse moet blijken of het leidt tot een ‘schone’ lading gft en etensresten. De proef geeft ons inzicht of dit een middel is om succesvol de afkeur te verminderen.” aldus wethouder Frank Frowijn van Heemskerk.

Afvalcoaches

De proef met de bestickerde containers maakt onderdeel uit van een campagne om het gft en etensresten goed te scheiden en in de juiste ondergrondse container weg te gooien. Sinds december gaan ook HVC-afvalcoaches de wijk in om met inwoners te praten over het belang van afval scheiden en in het bijzonder over gft en etensresten. Wethouder Frank Frowijn was afgelopen maandag op pad met de afvalcoaches en hielp mee om de eerste gft-container in Heemskerk een nieuwe look te geven. De totale campagne duurt nog tot en met begin maart.

Waarom deze campagne?

Uit sorteeranalyses blijkt dat inwoners van Beverwijk, Heemskerk en Velsen regelmatig restafval in de gft-container weggooien. Dit zorgt ervoor dat er geen biogas en compost kan worden gemaakt uit het gft van deze container. Het gft is dan teveel vervuild door ander afval. Uiteindelijk moet de inhoud van de container dan worden afgekeurd en alsnog worden verbrand. Dat is natuurlijk jammer, niet duurzaam en kost de gemeente bovendien geld. Genoeg argumenten dus om afval in de juiste container te gooien.