BEVERWIJK - Woensdag 18 oktober vindt voor de eerste keer de GroenSpoor plant-estafette plaats in Beverwijk. De deelnemers planten bollen en zaaien een kruidenmengsel tussen de wijken Binnenduin en de Plantage. Ze starten aan de Annie Palmenlaan. Binnenduin en de Plantage worden zo in het groen met elkaar verbonden. Dit is aantrekkelijk voor bijen, vlinders en bijvoorbeeld vogels. Zij dragen bij aan de biodiversiteit en daarmee een prettig leefbare, koele buurt.


Start estafette

Woensdag start de estafette om 10.15 uur bij Kindcentrum de Sparkel. Wethouder Klimaatadaptatie en Groen, Jaqueline Dorenbos, heet iedereen welkom. Ze vertelt over het belang van groen en wat er in Beverwijk en Wijk aan Zee gebeurt op het gebied van vergroenen en klimaatadaptatie. Landschap Noord-Holland geeft vervolgens informatie over de zorgvuldige keuze qua beplanting tijdens de plantestafette en het effect hiervan op de biodiversiteit in Beverwijk.

Deelnemers

De deelnemers van de estafette bestaan uit leerlingen van groep 6 van de Sparkel, cliënten van de Hartekamp Groep en bewoners en vrijwilligers van Vereniging Groei en Bloei. Na de formele start gaan zij aan de slag! De groep loopt van de Sparkel naar de plantlocatie aan de Annie Palmenlaan. Daar geeft Wethouder Dorenbos het startsein met behulp van de ‘startschop’, waarna het planten begint.

De plant-estafette

De GroenSpoor plant-estafette is een initiatief van organisatie De Groene Reiger, die streeft naar meer groen in de wijken. Het maakt de wijken aantrekkelijker, mooier en is goed voor de biodiversiteit en dus de leefbaarheid. Daarnaast zorgt groen voor verkoeling nu de zomers steeds heter worden en vangt het regenwater op bij harde regenbuien. In oktober en november doen 14 gemeenten in estafettevorm (om beurten) mee, samen met inwoners, scholen, zorginstellingen, bedrijven en verenigingen. Beverwijk komt na Drechterland (16 oktober) en geeft de symbolische schop over aan Uitgeest (8 november).