HEEMSKERK - De ondergrondse containers voor restafval gaan op slot, zodat alleen nog de bewoners voor wie de container bedoeld is, hun afval kwijt kunnen. Met dit systeem voor toegangscontrole wil de gemeente de afvalscheiding aanzienlijk verbeteren en de beschikbaarheid van de ondergrondse containers voor restafval verbeteren.

Al enige tijd heeft Heemskerk te maken met een toename van afvaldumpingen, vaak rond ondergrondse containers. Dit geeft veel overlast. Een van de oorzaken van de afvaldumpingen is dat de ondergrondse containers niet alleen door bewoners zelf, maar ook door bedrijven worden gebruikt, en daardoor snel vol raken. Door de containers alleen nog toegankelijk te maken voor de bewoners voor wie de container bedoeld is, wil de gemeente een einde maken aan het afvaltoerisme.

De bewoners die gebruik maken van een ondergrondse container voor restafval krijgen een brief van de HVC waarin het nieuwe systeem wordt uitgelegd en de datum staat wanneer de ondergrondse containers op slot gaan.