BEVERWIJK - Om jonge kunstenaars te stimuleren en inwoners te betrekken bij kunst en cultuur heeft de gemeente een nieuwe expositieplek geopend. Op de begane grond van het stadhuis zijn de komende jaren werken te bewonderen van verschillende kunstenaars. De Kunstcommissie Beverwijk kiest ieder jaar een nieuw werk voor deze ruimte. Kunstenares Marije Gertenbach trapt in 2023 af met het werk ‘De vijfde een voet’.


Marije Gertenbach (1990) is geboren en getogen in Beverwijk. Zij studeerde in 2012 af aan de Academie voor Beeldende Vorming in Amsterdam. In 2015 begon zij aan het tweejarige artist-in-residency programma aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. De schilderkunst is haar belangrijkste medium. In haar werk bevraagt ze de manier waarop we omgaan met de dingen om ons heen.

Het werk ‘De vijfde keer een voet’ is onderdeel van een serie. In deze reeks gebruikt Marije bestaand materiaal om nieuwe beelden en verhalen te scheppen. ‘De vijfde keer een voet’ is een collage van stukken doek uit eerder werk: oude verhalen gaan hier nieuwe verbanden aan. De serie is aan de ene kant een onderzoek naar vorm en materiaal. En tegelijkertijd beantwoordt het de vraag wat er gebeurt als verhalen en beelden een nieuwe context krijgen.

‘De vijfde keer een voet’ kunt u in 2023 bewonderen in de publiekshal van het stadhuis, Stationsplein 48 te Beverwijk. Meer informatie over de kunstenaar en haar werk: www.marijegertenbach.com