BEVERWIJK - Praten over zelfdoding kan levens redden. Daarom vind je in Beverwijk nu op 11 openbare bankjes goudkleurige plaquettes van 113 zelfmoordpreventie. Zo worden deze bankjes een plek om even de tijd te nemen om elkaar te zien en te horen hoe het werkelijk met iemand gaat.


Het initiatief voor het plaatsen van de plaquettes kwam van Caroline de Bes uit Broekpolder. Haar gezin leefde enkele jaren in crisis toen één van haar kinderen suïcidaal was. Met haar persoonlijke verhaal benaderde zij de gemeente om meer aandacht te besteden aan zelfmoordpreventie. ‘Met elkaar over dit onderwerp praten is cruciaal in een stap richting herstel en het voorkomen van daadwerkelijk uit het leven te stappen,´ aldus Caroline de Bes.

Mentaal welbevinden vergroten

‘Haar verzoek sluit goed aan bij de intentie van de gemeente: het vergroten van het mentaal welbevinden van onze inwoners,’ vertelt wethouder Brigitte van den Berg. ‘Met de plaquettes op bankjes verspreid door de stad hopen we bewustzijn voor dit onderwerp te creëren en dat mensen meer naar elkaar omzien.’

Wethouder Brigitte van den Berg bij bankje met plaquette

Plaquettes met QR-code op openbare bankjes

Op de plaquettes staat de tekst: “Een goed gesprek begint bij iemand echt zien” en een QR-code. De QR-code leidt naar de campagnepagina www.113.nl/ikzieje.

Handvatten om het gesprek aan te gaan

Via die pagina kun je gratis een korte online training doen over hoe je het gesprek over zelfdoding voert en hoe je het onderwerp bespreekbaar kunt maken. ‘Zo willen we als gemeente het taboe rond zelfmoordgedachten doorbreken. En mensen uitnodigen tot een goed gesprek,’ vertelt wethouder Van den Berg.

Samen het verschil maken

Voor het gezin van Caroline de Bes is sinds enige tijd de weg naar herstel ingezet. Nu zet Caroline zich actief in voor ondersteuning voor naasten en nabestaanden via Stichting Aurora. Zij onderschrijft het belang van naar elkaar omzien en het onderwerp bespreekbaar maken: ´Samen kun je het verschil maken in de ondersteuning voor naasten, nabestaanden en mensen met suïcidaliteit.’

Ilse Westerhoff, ook Beverwijkse, heeft dezelfde missie en begeleidt naastengroepen via het Suicide Preventie Centrum

Verdriet van een zelfdoding raakt velen

In 2021 overleden 1.859 mensen door zelfdoding, dat zijn gemiddeld 5 mensen per dag. Elke suïcide raakt gemiddeld 135 mensen. Dit betekent dat er in 2021 meer dan 250.000 mensen geraakt werden door het verdriet van een zelfdoding.

Taboe op praten over zelfdoding doorbreken

Toch rust er nog steeds een taboe op het onderwerp. En er is veel schaamte. Terwijl een gesprek juist enorm kan opluchten en het begin kan zijn van een oplossing.

Denk je aan zelfdoding of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfdoding helpt en kan anoniem: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.