BEVERWIJK - In mei is asbest gevonden in de duinen achter de Moriaan en Wijk aan Zee. Vermoedelijk in het verleden door een dumping hier terecht gekomen. De gemeente heeft het gebied afgezet met hekken en het asbest laten verwijderen. De afgelopen periode heeft een gecertificeerd bedrijf de locatie gemonitord en stukjes asbest op het oppervlak door zogenaamd ‘handpicking’ verwijderd. Om te voorkomen dat bij harde wind de bovenste laag verwaait en er opnieuw asbest tevoorschijn komt, kiest de gemeente ervoor het duin binnen de hekken te beplanten met helmgras. Helmgras houdt het duinzand vast en voorkomt dat het verstuift.

Als het helmgras er staat, vervangen we de tijdelijke hekken door een permanente omheining met bordjes met verboden toegang. De locatie ligt in kwetsbaar duingebied dat niet bedoeld is om te betreden. Bezoekers van de duinen mogen alleen op de aanwezige wandelpaden lopen. Er is voor deze oplossing gekozen en niet om het gebied af te graven, omdat onbekend is hoeveel asbest er ligt. Ook kiezen we niet voor afdekken met een laag zand. De locatie is moeilijk te bereiken voor zware vrachtwagens en deze zouden het kwetsbare duin veel schade toebrengen.

De gemeente heeft deze oplossing voorgelegd aan de GGD en die stemt ermee in. De komende tijd houdt de gemeente de locatie goed in de gaten. Ook monitoren we één keer per twee maanden en als er nog stukjes asbest gevonden worden dan halen we die weg.