BEVERWIJK - Op 10 december 2023 reikt burgemeester Smit rond 16.30 uur een Koninklijke Onderscheiding uit aan de heer J.G. de Vries uit Beverwijk. De heer De Vries wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.


Meneer De Vries, werkzaam als Hoofd Nieuws bij NH Media, ontvangt de onderscheiding voor de volgende (vrijwillige) activiteiten:

2003 – heden oprichter van en vrijwilliger bij De Vrijstaat Roetz (Roetz), een niet commercieel platform waaruit het Roetz Magazine, boeken, dichtbundels en podcasts worden uitgegeven. Roetz heeft als doel mensen in de aandacht te zetten en de mogelijkheid te bieden om gedichten, verhalen, interviews te publiceren. Meneer De Vries onderhoudt de website, houdt interviews en schrijft artikelen. Sinds 2021 geeft Roetz het webmagazine Theater Sentiment uit, een online magazine over vooroorlogse kleinkunst. Theater Sentiment verschijnt een aantal keer per jaar met steeds tien verhalen van betrokkenen. Daarnaast organiseert Roetz diverse bijeenkomsten, zoals de herdenkingsbijeenkomst in 2017 voor de 79 in de Tweede Wereldoorlog vermoorde joden uit Beverwijk en het herdenkingsconcert in 2017 op de veertigste sterfdag van Elvis Presley.

2019 – heden Bestuurslid van de Stichting SaWaZ (Stichting Actief Wijk aan Zee). De stichting organiseert verschillende activiteiten met en voor het dorp, waaronder de Smaakmarkten, het Jutterspad, de schilderstiendaagse Ezels & Kwasten, de Zeepkistenrace, de concerten in de Dorpskerk en het Cultural Village Schaaktoernooi. Meneer De Vries wordt omschreven als ideeënbedenker, plannenmaker en aanjager. Zo was hij initiatiefnemer van het dorpsfeest in 2019.

2021 – 2022 plaatsvervangend voorzitter van De Broedmachine, een vrijplaats voor allerhande kleine ondernemers en kunstenaars in Beverwijk.

2022- heden Initiatiefnemer en voorzitter van de Stichting Vrienden van Café de Zon. Doel van de stichting is het beheer van het monumentale pand en het dorpscafé te Wijk aan Zee. In 2022 gingen de toenmalige eigenaren met pensioen. Omdat verschillende verenigingen gebruik maken van het dorpscafé heeft de stichting besloten Café de Zon aan te kopen middels crowdfunding. Meneer De Vries draait bardiensten en geeft vorm aan diverse thematische Muziekavonden.

Daarnaast was meneer De Vries lid van de Werkgroep Joods Namenmonument te Beverwijk en heeft hij zich actief ingezet voor het behoud van de Grote Kerk in Beverwijk als gemeenschapshuis voor kunst en cultuur. In 2017 is meneer De Vries uitgeroepen tot IJmonder van het jaar door het Noordhollands Dagblad.