BEVERWIJK - Bij het strand van Wijk aan Zee staan vanaf vrijdag 31 maart weer twee slimme zonnebrandpalen. Bezoekers kunnen bij de strandopgangen aan de Relweg en De Zwaanstraat terecht voor gratis zonnebrandcrème en smeeradvies. In de strijd tegen huidkanker roepen wij dit jaar ook de hulp in van dermatoloog Jack van der Woude van het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ). In samenwerking met de dermatoloog is er een zonbeschermingsadvies opgesteld dat wordt gedeeld via het ziekenhuis, strandtenten, scholen en sportclubs.

Grootste oorzaak huidkanker: zonverbranding

Huidkanker is de meest voorkomende soort kanker in Nederland. Maar liefst één op de vijf mensen ontwikkelt een vorm van huidkanker. De grootste oorzaak is te lange blootstelling van de huid aan de zon. Toch lopen veel mensen zonverbranding op tijdens een dag op het strand, bijvoorbeeld omdat ze zich niet vaak en dik genoeg insmeren. Met de zonnebrandpalen en het zonbeschermingsadvies wil de gemeente Beverwijk daar verandering in brengen.

“Helaas smeren veel mensen zich onvoldoende in, met soms huidkanker tot gevolg. Met het aanbieden van gratis zonnebrandcrème en het zonbeschermingsadvies van RKZ-dermatoloog van der Woude helpen we mensen hun huid te beschermen tegen schadelijke UV-straling,” zegt wethouder Brigitte van den Berg.

Voorkom zonverbranding: pas zongedrag aan

Naast voldoende en veelvuldig smeren zijn er nog twee belangrijke tips om de kans op huidkanker te verkleinen: zoek de schaduw op en draag beschermende kleding. “Zonverbranding tijdens de kindertijd en adolescentie is een belangrijke risicofactor voor het ontwikkelen van huidkanker op latere leeftijd. Ernstige zonverbranding in de jeugd verdubbelt de kans op het krijgen van melanoom, de meest ernstige vorm van huidkanker. Door het opvolgen van het zonbeschermingsadvies kan zonverbranding voorkomen worden”, aldus RKZ-dermatoloog Jack van der Woude.

Smeeradvies via zonnebrandpalen

De slimme zonnebrandpalen werken op zonne-energie en meten de weersomstandigheden, zoals de luchtvochtigheid, luchtdruk, temperatuur en UV-index - het risico om te verbranden. Op basis van de UV-index toont de paal een smeeradvies. Vanaf UV-Index 3 is insmeren belangrijk, na 25 minuten kan een onbeschermde huid al roodkleuren. In Nederland is dit vaak het geval vanaf april tot en met september. Vaak en voldoende smeren dus! De zonnebrandpalen blijven tot en met zaterdag 30 september beschikbaar bij de strandopgangen.

Zie voor meer informatie onze pagina over zonbescherming.