BEVERWIJK - Afval hoort niet thuis in de natuur. Die boodschap staat vrijdag 8 juli centraal in Wijk aan Zee: bij de onthulling van het kunstwerk PVZee en bij een opruimactie op het strand. Wethouder Teun-Jan Tabak steekt samen met groep 7 van Kindcentrum De Sparkel, deelnemers van de Hartekampgroep en andere geïnteresseerden de handen uit de mouwen om zwerfafval van het strand te halen.

De actie op 8 juli is bedoeld om aandacht te vragen voor de juttassen die te leen zijn bij verschillende horecaondernemers op het strand van Wijk aan Zee. In zo´n juttas kunnen mensen tijdens hun wandeling over het strand zwerfafval verzamelen. Lever je de volle juttas weer in? Dan krijg je een kop koffie, ijsje of ander bedankje. Zo werken de paviljoens samen met wandelaars aan een plasticvrije zee.

Zwerfafval oprapen

Geïnteresseerden zijn om 9.00 uur welkom bij strandpaviljoen De Kust. Daar worden zij welkom geheten door wethouder Teun-Jan Tabak en krijgen zij een korte uitleg over het strandjutten. Vervolgens gaan zij met een juttas het strand op om zwerfafval op te rapen.

Rond 10.15 keren de deelnemers terug bij het strandpaviljoen. Samen met de wethouder bekijken zij de ´oogst´ van het jutten en krijgen ze een bedankje voor hun hulp bij het schoonhouden van het strand.

Onthulling kunstwerk PVZee

Om 11.00 uur is bij de rotonde bij de Relweg de onthulling van het kunstwerk PVZee: een reuzeaquarium van afgedankte coronaspatschermen. In het aquarium prijken vissen, zeedieren en koraal gemaakt van petflessen.

Het kunstwerk is gemaakt door kunstenares Hanna Looye, samen met groep 7 van Kindcentrum De Sparkel en kinderen die deelnamen aan Cultuur@CruyffCourt in Beverwijk. Met het werk laten ze zien dat het plastic niet thuishoort in de zee.

Bedreigde vogelsoorten van plastic

Om 12.00 uur wordt bij de ingang van het duingebied aan de Kruisbergweg in Heemskerk het kunstwerk Plastic Paradise onthuld. Kunstenares Francesca Heijnis maakte dit kleurrijke werk samen met groep 8 van Kindcentrum De Marel. Van plastic afval maakten zij bedreigde vogelsoorten na.

IJmondiale fietsroute langs 8 kunstwerken

De twee kunstwerken maken deel uit van de IJmondiale Pollution Art Fietsroute. De route van 30 km voert langs acht kunstwerken gemaakt van afval in de IJmond: FUGA van Herbert Nouwens, Anker van Rik Hermans, PVZee van Hanna Looye, Scrap Fish van Rik Hermans en vier kunstwerken van Francesca Heijnis: Plastic Paradise, Leo, Pollution Bloesem en Metamorfose.

De fietsroute is een gezamenlijk initiatief van de gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen om aandacht te vragen voor het wereldwijde afvalprobleem.