BEVERWIJK - Van maandag 9 januari tot vrijdag 3 maart 2023 is de expositie van de stadsgedichten en stadsgezichten uit 2022 in de publiekshal van het stadhuis van Beverwijk te bewonderen. De gedichten en illustraties worden getoond in de volgorde waarin ze zijn geschreven.


De twee stadsdichters in 2022: Doris Schyns en Emiel Heilig schreven inspirerende gedichten, vaak passend bij het seizoen. Bij elk gedicht is er een in Paint gemaakte illustratie van de hand van Wies Tesselaar. Bij uitzondering waren er in 2022 twee stadsdichters. Van elk nieuw stadsgedicht met illustratie zijn ansichtkaarten uitgegeven.

In de publiekshal vind je jouw stad zeven keer in woorden verbeeld en zeven maal in beeld verwoord. Voor jou, beste Beverwijker!

Stadsdichter Beverwijk sinds 2002

Al sinds 2002 is er in Beverwijk jaarlijks een stadsdichter. Daarmee mag Beverwijk zich de eerste stad in Nederland noemen waar een stadsdichter werd verkozen. Sindsdien bogen tientallen potentiële dichters zich over Beverwijk en de Beverwijkers, hun bezigheden en beslommeringen, hun goede en irritante kanten.

De stadsdichter wordt gekozen en benoemd om elk jaar zes gedichten over de stad aan te leveren. Janet Kleiberg schreef het eerste en Janneke Methorst schreef in 2018 het honderdste stadsgedicht. Er wordt in Beverwijk heel wat gewikt en gewogen, gedacht en geschreven. Goéd geschreven, en meer dan je denkt. Vol vuur, met een scherp oog en met zachte tong.

De stadsdichterverkiezing kwam er op initiatief van Stichting Kunst & Cultuur Beverwijk. Bij de ontbinding van de stichting is de organisatie rond het stadsdichterschap overgedragen aan Bibliotheek IJmond Noord.

Komt u een kijkje nemen?

U bent van harte welkom de expositie tijdens de openingsuren te bezoeken in de publiekshal van het stadhuis, Stationsplein 48 te Beverwijk.