BEVERWIJK - In hoog tempo tegels eruit, groen erin. Dat staat centraal in Beverwijk en Wijk aan Zee tijdens de derde editie van het NK Tegelwippen. Deze start vandaag en loopt tot en met 31 oktober 2024. De tegelteller is vandaag geopend! Gemeente Beverwijk verruilt, samen met inwoners en vrijwilligers, gedurende het komende half jaar massaal tegels voor gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. Beverwijk gaat ook dit jaar weer de strijd aan met buurgemeenten Heemskerk en Velsen. Vorig jaar eindigde Beverwijk in de IJmondpoule op nummer 1 met maar liefst 23.259 gewipte tegels!

Wat gaan we doen?


De gemeente gaat op diverse plekken in Beverwijk en Wijk aan Zee tegels vervangen voor groen.
Daarnaast organiseren we dit jaar 4 evenementen die in het teken staan van het NK Tegelwippen. Inwoners zijn hier van harte welkom om hun gewipte tegels in te komen leveren.
· Woensdag 29 mei – actiedag NK tegelwippen in Oosterwijk.
· Zaterdag 1 juni – duurzame lentemarkt, waar we met de gemeente een informatieve vergroeningskraam hebben. Inwoners kunnen gratis een schets voor hun tuin laten maken.
· Woensdag 10 juli – actiedag NK Tegelwippen in het Kuenenkwartier.
· Woensdag 9 oktober – actiedag NK Tegelwippen in Oosterwijk.

Groene vrijwilligers uit Beverwijk en Wijk aan Zee stropen ook de mouwen op. Het komende half jaar organiseren zij verschillende activiteiten.

Samen voor meer groen

Inwoners kunnen op eigen initiatief tegels uit hun tuin halen. En inleveren tijdens de actiedagen of op de daarvoor bestemde locaties. Via HVC is gratis een aanhanger te huur. Hiermee kunnen inwoners makkelijk tegels wegbrengen naar het afvalbrengstation.

Belangrijk is dat inwoners het aantal gewipte tegels doorgeven via de tegelteller.

Elke tegel telt
Met deelname aan dit kampioenschap laat Beverwijk zien dat elke tegel telt. “Vergroenen is belangrijker dan ooit. Het maakt Beverwijk en Wijk aan Zee niet alleen mooier, maar de leefomgeving ook klaar voor de toekomst. Ook maakt het de omgeving aantrekkelijker voor insecten, vogels en andere dieren. Met de toenemende zware regenval en hitte in de zomers, kunnen we niet stil blijven zitten. We gaan ervoor!” – Jaqueline Dorenbos – wethouder Klimaatadaptatie, Openbare ruimte en Groen.

Lodewijk Hoekstra, Nederlands bekendste tv-tuinman en ambassadeur van de campagne, geeft de volgende tip mee: “Ook als je een kleine tuin hebt of dol bent op je terrastuin, kun je jouw steentje bijdragen aan de campagne. Kies bijvoorbeeld voor groen dat weinig tot geen onderhoud vraagt. Als je bloemenmengsels op arme, schrale grond zaait, dan hoef je maar één keer per jaar te maaien."