KENNEMERLAND - In de regio Kennemerland wordt de brandweer de afgelopen jaren minder vaak onnodig opgeroepen, blijkt uit een inventarisatie van de Veiligheidsregio. "Er was één locatie waar uitzonderlijk veel nepmeldingen vandaan kwamen, maar ook daar zijn die sinds 2016 sterk afgenomen", zegt woordvoerder Stefanie Langezaal.

De verhalen dat ouderen - vooral in Heemskerk - regelmatig uit baldadigheid het brandalarm in zouden drukken, kan ze daarom niet bevestigen. Langezaal mag niet zeggen waarnaartoe de brandweer voorheen uitzonderlijk vaak onnodig uitrukte. "Het is alleen niet in Heemskerk."

Het in 2016 ingevoerde beleid van de brandweer om de onterechte brandmeldingen tegen te gaan, lijkt dus zijn vruchten af te werpen. "Als er sprake is van een 'onechte' melding, gaat de brandweer nooit direct onverrichter zake terug. Er wordt altijd gekeken waar de melding door is veroorzaakt. Dat kan bijvoorbeeld komen door stoom in een douchecabine, en dat een melder op een verkeerde plek hangt. Maar de brandweerlieden kijken ook naar het gedrag van personen. Als zoiets vaker gebeurt op eenzelfde locatie kunnen ze een patroon gaan zien."