BEVERWIJK - Gemeente Beverwijk en SBB Ontwikkelen en Bouwen hebben een akkoord bereikt over de verkoop van Ankie’s Hoeve. Het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag ingestemd met de transactie. SBB wil op deze toplocatie 210 woningen bouwen omringd door veel groen.

De gemeente heeft met SBB afgesproken dat de helft van dit totale aanbod uit betaalbare appartementen moet bestaan. Onder ‘betaalbaar’ wordt verstaan: maximaal 1.000 euro maandelijkse huur of een koopprijs van maximaal 355.000 euro.

Nieuwbouw in het groen met veel voorzieningen

De 210 woningen worden verdeeld over vier wooncomplexen, drie aan de Halve Maan en een toren midden in het gebied. Behalve deze appartementen komt er ook 1.450 vierkante meter aan commerciële en maatschappelijke voorzieningen (horeca, sport en zorg) op de begane grond van de drie wooncomplexen. Er is ruimte voor (ondergrondse) parkeerplaatsen op eigen terrein.

Met de verkoop van Ankie’s Hoeve komt de gemeente Beverwijk tegemoet aan de grote vraag naar woningen in stad en regio. Door de keuze voor gestapelde bouw is het mogelijk om een flink aantal woningen te realiseren. Tegelijk is er voldoende ruimte over voor een overwegend groene inrichting en water. Dit past bij de ambitie die de gemeente heeft vastgelegd in de stedenbouwkundige visie voor de stadskant van Spoorzone Beverwijk.

Ankie’s Hoeve als vliegwiel voor Spoorzone Beverwijk

“We gaan nu echt aan de slag met de entree naar het centrum”, zegt wethouder Ali Bal van gemeente Beverwijk: ”Dit is voor ons de ultieme kans om de binnenstad verder te versterken en woningzoekenden beter te bedienen. Ankie’s Hoeve geldt als vliegwiel van toekomstige ontwikkelingen aan de stadskant van de Spoorzone. SBB is een geschikte partner met lokale wortels en hart voor Beverwijk.”

Uiterlijk eind 2025 starten met bouwen

De gemeente en SBB sloten in november 2021 een intentieovereenkomst. Daarop volgde een haalbaarheidsonderzoek met het besluit om een koopovereenkomst op te stellen. Daarin zijn afspraken gemaakt over wanneer en hoe de grond wordt geleverd, maar ook wat de inrichting wordt. Hierna volgen het bouwplan en het besluit om te kunnen afwijken van het huidige bestemmingsplan. Het streven is om uiterlijk eind 2025 te starten met de bouw.