BEVERWIJK - Op zaterdag 4 mei 2024 organiseren de verschillende stichtingen vier herdenkingsmomenten. Op het Kuenenplein, het Westerhoutplein, de Sint Odulphuskerk en begraafplaats Duinrust. De bijeenkomst op het Kuenenplein, bij het St. Indië Monument, begint om 13.00 uur, die op het Westerhoutplein, bij het Bevrijdingsmonument, begint om 18.30 uur, de bijeenkomst in de Sint Odulphuskerk en het monument in de Zwaanstraat begint om 18.45 uur en de herdenking bij Duinrust begint om 19.15 uur.

13.00 uur – Herdenking St. Indië Monument


Herdenking van alle Beverwijkse slachtoffers die gevallen zijn bij de strijd in Nederlands-Indië bij het St. Indië Monument op het Kuenenplein. Burgemeester Smit legt een krans en houdt een korte toespraak.

18.30 uur – Herdenking Westerhoutplein


Herdenking van alle oorlogsslachtoffers bij het monument op het Westerhoutplein. De herdenking op het Westerhoutplein is vooral een gelegenheid om kransen en bloemen te leggen. Enkele leerlingen van deze school leggen bloemen en dragen zelfgeschreven gedichten voor. Burgemeester Martijn Smit legt namens het gemeentebestuur een krans op het Westerhoutplein. Er wordt ook een krans gelegd namens de Stichting 4 mei Beverwijk.

18.45 uur – Herdenking monument Zwaanstraat Wijk aan Zee

Herdenkingsdienst met medewerking van het themakoor in de Sint Odulphuskerk. Tijdens de kerkdienst lezen twee leerlingen van basisschool de Vrijheit gedichten voor. Na de kerkdienst wordt er een bloemstuk gelegd bij het graf van de onbekende soldaat op het kerkhof door Klaas van Amersfoort. Daarna leest een leerling van de Vrijheit een gedicht voor bij het monument aan de Zwaanstraat. En legt wethouder Bal een krans namens het gemeentebestuur en houdt hij een korte toespraak.

19.15 uur – Herdenking begraafplaats Duinrust

Herdenkingsbijeenkomst in de aula van begraafplaats Duinrust, gevolgd door een stille tocht langs de oorlogsgraven en het Joods Namenmonument. De jaarrede wordt uitgesproken door de geboren Beverwijker Hans Romeyn. Zangeres Levy Pletting zingt een drietal composities. Stadsdichter Tineke Jippes draagt een speciaal voor deze gelegenheid geschreven gedicht voor. Ook enkele leerlingen van het Castor College lezen hun gedichten voor. Marjolein Niele speelt de Taptoe. Vervolgens nemen de aanwezigen om 20.00 uur twee minuten stilte in acht, waarna burgemeester Martijn Smit een korte toespraak houdt. Hierna is de stille tocht.