BEVERWIJK - Onlangs bracht de Portugese singer-songwriter Fernando Lameirinhas een bezoek aan Cuba. Zonder een speciaal plan: een rondreis zonder bijbedoelingen. Het land en de muziek maakten een onuitwisbare indruk op hem; hij raakte in de ban van dit bijzondere eiland. Het begon al meteen onderweg naar het hotel. In een rammelende taxi hoorde hij de prachtige traditional Flor Pálida (Bleke Bloem) van de Cubaanse zanger Polo Montañez. Het was Lameirinhas' eerste kennismaking met de zogenaamde plattelandspoëzie.


Hij maakte direct een Portugese vertaling en schreef al tijdens zijn reis een reeks liedjes en fado's, beïnvloed door de Cubaanse Son met zijn Spaanse en Afrikaanse ritmes. In zijn ogen zijn de muzikale genres uit Portugal en Cuba emotioneel verwant aan elkaar, alhoewel ze anders klinken. Wellicht trekt dit aspect Fernando, die veel verschillende genres heeft gespeeld, zo aan in de Cubaanse Son.

In CUBA IN nodigt de Portugese Nederlander het publiek uit om met zijn blik Cuba te ervaren. Zijn impressies geven zowel blijk van schoonheid als van de schaduwzijde van dit exotische eiland. Zwoelheid, zachtheid en beweeglijkheid, tegenover verschraling en verwaarlozing.

Kaarten vanaf € 19,00 voor zaterdag 10 november om 20.30 uur zijn te reserveren via www.kennemertheater.nl of via de theaterkassa (0251) 221453.