BEVERWIJK - De opening van de nieuwste viszaak in Beverwijk is niet zo maar een opening. Voor eigenaar Dick Valk (62) symboliseert het feestelijke moment het einde van een zware periode en het begin van een mooie tijd.

Iedereen in Beverwijk kent hem, maar slechts een enkeling is op de hoogte van zijn sores. Valk overleefde de verschrikkelijkste ziektes, en kwam - nadat hij was afgekeurd - ook in flinke geestelijke nood.

Financieel was de wao een prima vangnet, maar op sociaal vlak belandde hij in een isolement dat hij zelfs zijn ergste vijand niet gunt. "Niet meer meedoen, niet meer onder de mensen. Je gaat er aan kapot. Gelukkig heb ik mijn gezin. Dat heeft me er doorheen gesleept'', zegt Valk vlak voordat zijn oudste klant, de 101-jarige Ed Roemer uit Velsen-Noord, zijn zaak opent.

Opstapje
Hoewel hij lichamelijk bleef sukkelen, wilde hij een jaar of tien geleden koste wat het kost weer deel uitmaken van de maatschappij. "Bij een baas werken gaat niet. Die zit niet te wachten op iemand van begin vijftig." Een eigen zaak beginnen lukte wél. Het werd een viszaak. Wat een jaar of zeven geleden begon met een winkel in de Kloosterstraat, blijkt nu slechts een opstapje te zijn geweest naar een betere locatie, de onlangs opgeknapte Breestraat.

Behalve een baan, is 'De Zeester' een medicijn voor hem. "Elke dag mensen zien, lekker een praatje maken. Dat vind ik heel belangrijk. Het doet je vergeten wat voor lichamelijke ongemakken ik allemaal heb." Want hoewel het inmiddels een stuk beter met hem gaat, is hij verre van gezond. "Maar de wao, dat nooit meer. "