WIJK AAN ZEE - Hoe werkt een transformatorstation? Waarvoor dienen de verschillende onderdelen en hoe zorgt TenneT dat de stroom op de juiste spanning in onze stopcontacten terechtkomt? Om aan te geven wat er allemaal bij het omzetten van hoogspanning komt kijken, heeft TenneT vandaag een nieuw informatiepunt geopend in Wijk aan Zee.


De bouw van het nieuwe transformatorstation aan de Zeestraat is in volle gang. Het civiele (beton)werk op het terrein schiet volgens projectmanager Henrie Sanders aardig op. "Ondertussen worden ook de hoogspanningscomponenten stuk voor stuk geleverd en geplaatst. In het nieuwe infopunt kunnen we iedereen uitleggen wat we hier aan het doen zijn en waarom. Met perfect zicht op zowel het bouwterrein als het beoogde eindresultaat.'

Naast elkaar

Op dit moment telt Nederland ruim 335 transformatorstations, zo leest de bezoeker in het infopunt. Op de wand ernaast staat het 'eindplaatje' afgebeeld, voorzien van tekst en uitleg bij de verschillende onderdelen op het station. Voor Henrie is dit 'zijn tiende bouw' van een 380kV-transformatorstation. Wat juist dit station uniek maakt, is volgens hem dat er feitelijk twee stations naast elkaar liggen.

Juiste spanning, juiste plek

Henrie: "Zo komt de groene stroom van zee binnen op het transformatorstation waar we de spanning van 220 kilovolt (kV) aanpassen naar 380 kV. Via het naastgelegen schakelstation zorgen we dat de stroom vervolgens op de juiste plek komt. Ons elektriciteitsnet kun je vergelijken met de snelwegen in het wegennet."

Vergroenen

Bij de bouw van dit transformatorstation is vergroening een belangrijk uitgangspunt voor TenneT. Henrie: "Zo passen we op dit station voor het eerst een 'open bestrating' toe. Daardoor kan het terrein volledig vergroenen. Hier zie je straks dus een groen veld met daarop de onderdelen die nodig zijn voor het transformeren en transporteren van de windenergie die van zee komt."

De stroom erop

Eind dit jaar verwacht de netbeheerder zo ver te zijn dat alles voor de aansluiting van Hollandse Kust (noord) gereed is. Het transformatorstation wordt gefaseerd in bedrijf gesteld. Daarvoor geldt de planning voor het onder spanning zetten van de 'stopcontacten op zee' als rode draad. Voor Hollandse Kust (noord) gaat in 2023 de stroom erop, voor (west Alpha) is dat een jaar later en (west Beta) volgt in 2026.

Benieuwd?

Wilt u een bezoekje brengen aan het transformatorstation? Stuur dan een mailtje naar roos.jurriens@tennet.eu om een afspraak te maken. Met een perfect uitzicht over het bouwterrein legt het team van TenneT u graag uit hoe alles werkt.

Blijf op de hoogte

Vindt u het interessant om het project op de voet te volgen? Download dan gratis de TenneT BouwApp in de App Store (iOS) of Google Play (Android). Zo ontvangt u doorlopend actuele informatie over de werkzaamheden voor de aansluiting van de windparken voor de kust.