De gebiedsaannemer verricht deze werkzaamheden in de week van 21 juli. Tijdens de kapwerkzaamheden wordt het verkeer ter plaatse om de werkzaamheden geleid.
De iep is een mooie sterke boom die goed groeit op bijna elke grondsoort. Het is een karakteristieke boom, die in Noord-Holland op veel plekken te vinden is. Al een aantal jaren is in Nederland sprake van iepenziekte. Dit komt vooral in de zomermaanden voor. Iepenziekte wordt veroorzaakt door een schimmel die door kevers of door wortelcontact wordt verspreid. Je herkent een zieke boom door de vergeelde bladeren aan de takken in de kroon. Uiteindelijk wordt de hele kroon geel, krullen de bladerenop en sterven af. Een boom die iepenziekte heeft, kan helaas nooit meer herstellen. Wel kan een besmette boom makkelijk en snel andere bomen infecteren via de lucht en wortels. Daarom is het van belang dat zieke bomen zo snel mogelijk worden gekapt om verspreiding van de ziekte tegen te gaan.
Verspreiding ziekte voorkomen
Om verspreiding te voorkomen, laat de provincie in de zomermaanden iepen regelmatig controleren op iepenziekte. Tijdens de inspectie vorige week zijn meerdere zieke iepen geconstateerd in de regio’s Zuid-Kennemerland, IJmond en Alkmaar. Het gaat in totaal om 39 bomen verdeeld over verschillende provinciale wegen: N200, N202, N206, N208, N242, N243, N244, N244, N247, N504, N508 en N513. Deze bomen worden nu zo spoedig mogelijk verwijderd.
Herplant
Voor iedere boom die wordt gekapt, komt er een nieuwe. Omdat de boom met wortel en al weggehaald moet worden, kost de herplant wel enige tijd. Verwachting is dat er minimaal twee plantseizoenen overheen gaan. De nieuwe aanplant kan overigens weer een (hoger resistente) iep zijn, vaak in combinatie met andere soorten bomen.