BEVERWIJK - Afval dat bij het sorteren van de vis vanaf de boten weer terug de zee in gaat, het behoort op veel plekken inmiddels tot de verleden tijd. Dit weekend verwacht KIMO Nederland en België tijdens de Fishing for Litter-bijeenkomst in Vlissingen boven de 100 aangesloten vissers te komen. De Fishing for Litter vloot verzameld per jaar ruim 300 ton afval dat mee gaat naar de haven en dus de visgronden aantoonbaar schoner houdt.

Met als doel de bestaande verontreiniging van de zee terug te dringen en zoveel mogelijk nieuwe vervuiling te voorkomen gaan de aangesloten bodem- en garnalenvissers de zee op. Zij varen met een Big Bag aan boord, waar al het afval in gaat. Deze Big Bag kan daarna in 12 Nederlandse vissershavens op de kade geplaatst worden, waarna het wordt opgeslagen voor recycling. Het kost de vissers niets en de opbrengst is voor huidige en latere generaties mensen en zeedieren van onschatbare waarde.

Meer dan 2,5 miljoen kilo afval opgehaald

Het internationale project loopt al meer dan 15 jaar en in Nederland is in die tijd al meer dan 2,5 miljoen kilo afval uit de zee gehaald. De Nederlandse vloot is hiermee koploper in het internationale project waar onder andere ook Denemarken, Duitsland en Zweden bij zijn aangesloten. Fishing for Litter is sinds 2014 gekoppeld aan de Green Deal Visserij voor een Schone Zee. Meer informatie over het project is te vinden op /www.kimonederlandbelgie.org/projecten-2/fishing-for-litter/

Bijeenkomst

Tijdens de bijeenkomst op 17 maart zullen vissers uitleg krijgen over het project, specifiek hoe dit in Vlissingen georganiseerd zal worden. Vicevoorzitter van VisNed, Kees van Beveren, heet de vissers welkom en wethouder De Jonge zal de vissers bedanken voor hun bijdrage aan het schoonhouden en –maken van de Noordzee.

De bijeenkomst zal plaatsvinden in de Zeeuwse Visveiling, Eerste Binnenhavenweg 11, 4382 NT Vlissingen. Ontvangst 9:30. Aanvang bijeenkomst 10:00.