WIJK AAN ZEE - De KNRM gaat in gesprek met burgemeester Martijn Smit van de gemeente Beverwijk na het zoveelste incident met foutparkeerders op de strandopgang van Wijk aan Zee. Afgelopen nacht moest de reddingmaatschappij uitrukken voor een melding op zee, maar werd ze weer gehinderd door een een geparkeerde auto.

"We konden ternauwernood het strand bereiken", zegt woordvoerder Peter Messchendorp van het KNRM-station. Uiteindelijk bleek het onbekende object in het water een boei van een visser te zijn en kon de KNRM weer terug naar de basis. "Gelukkig was het nu geen levensbedreigende situatie, maar voor hetzelfde geld was het wel spoed."

De eigenaren van de auto liepen nog in de buurt. "Het waren drie jonge mensen. We hebben ze aangesproken op hun gedrag. Ze gaven aan geen bord te hebben gezien, hoewel het er vol staat met verbodsborden. Uiteindelijk zijn ze weggegaan, maar ze beseften niet wat voor problemen ze hebben veroorzaakt."

Onze mediapartner NH Nieuws besteedde vorige week al aandacht aan het probleem. Door toenemende parkeerdruk komt het steeds vaker voor dat foutparkeerders op de uitrit van de KNRM gaan staan. Lastig, want het lanceervoertuig van de KNRM is zes meter breed en de uitrit is dat ook. "Het kan dus maar net", zei Messchendorp eerder. "Als we worden opgeroepen, wordt er van ons verwacht dat we binnen 15 minuten gelanceerd zijn. Ieder seconde telt, en we maken geregeld situaties mee dat we er net wel, of net niet door kunnen. Of dat we auto's hebben moeten slepen of motoren aan de kant moesten zetten."

'Handhaving schiet tekort'
Volgens omwonende Wim Hamers schiet de handhaving tekort. "Als ik bel, komen ze of te laat, of helemaal niet. Dat is zorgelijk, want er kan wel degelijk meer aan gedaan worden", aldus Hamers. Het is wachten tot het misgaat, vindt hij. "Je merkt dat dit pad van cruciaal belang is voor de hulpdiensten. Er staan hier wel 30 borden, maar dat maakt geen zak uit. De mensen staan het liefst met hun voorwielen in het zand. Als je er iets van zegt, krijg je een grote mond."

De burgemeester gaf aan de kritiek op het gebrek aan handhaving niet te herkennen. Hij riep de KNRM wel op om klachten bij hem te melden. Dat wordt nu dus gedaan. Messchendorp hoopt dat het iets uithaalt. "Ik begrijp dat de politie niet 24 uur per dag kan handhaven, maar het zou fijn zijn als de agenten iets vaker langsrijden." Een andere optie zou zijn om er een slagboom te plaatsen. "Maar dan krijgt Wijk aan Zee een gesloten karakter en dat moeten we misschien ook niet willen."