BEVERWIJK - Journalist en Ruslandkenner Alexander Münninghoff (1944), geboren in Poznan, stamt af van een SS’er, een Russische gravin, en een spion van de geallieerden. Poznan, de stad die na de Tweede Wereldoorlog de verminkten, de doden en een onafzienbare stoet vluchtelingen terugkreeg. En Münninghoffs familie had deel aan dat drama. Zijn boek De stamhouder (2014) gaat over hen en over de gevolgen van de oorlog.

Over een sluwe grootvader, die op spectaculaire wijze een van de rijkste mensen van Letland was geworden, maar twee dagen voordat de oorlog uitbrak met zijn Russische vrouw en vier kinderen, met achterlating van al zijn bezittingen, moest vluchten naar Nederland. Over een naïeve vader, die aan het Oostfront, in het uniform van de Waffen SS, uit idealisme tegen de Sovjets vocht en vervolgens in Nederland ten onder ging. Over een moeder, die na de scheiding naar Duitsland vluchtte en mijn moeder niet mocht zijn. En over Alexander Münninghoff zelf, de kleinzoon, de zoon, de stamhouder.

In 2015 won hij de Libris Geschiedenis Prijs voor dit boek. Hij is winnaar van de Prijs voor de Dagbladjournalistiek en auteur van Tropenjaren in Moskou (1991), over zijn tijd als correspondent in de Sovjet-Unie.

Kaarten vanaf € 14,00 op dinsdag 14 februari om 20.00 uur zijn te reserveren via www.kennemertheater.nl of via de theaterkassa (0251) 221453.