BEVERWIJK - Het vorige interview was met een bekende binnen de DEM familie, n.l Twan Verswijveren. Nu komt er een kennismaking met Martijn Kuijs. Een speler uit Castricum die uiteindelijk bij DEM is komen spelen. Laten we hem zelf maar even aan het woord laten hoe hij bij DEM is gekomen.

Hoe is jouw loopbaan in het amateur voetbal begonnen:

Ik kom uit Castricum en daar kan je kiezen uit 2 grote verenigingen n.l. FC Castricum en Vitesse’22. Ik ben begonnen bij Vitesse’22, een club die qua beleving niet helemaal te vergelijken is met DEM. Presteren is wel belangrijk maar niet zo als bij DEM. Gezelligheid en gemoedelijkheid komt op de 1e plaats. Een familieclub. Ik ben begonnen bij de kabouters en ben gebleven t/m de E pupillen. Daarna ben ik als 1e jaars D junior naar AZ gegaan. Ik ben toen min of meer binnengehaald door Alois Wijker, die was toen Hoofd Jeugd Opleiding bij AZ. Ik ben 3 jaar bij AZ gebleven, dus t/m 1 jaars C junioren.

Dan kom je bij AZ vandaan en dan moet je een vervolg geven aan je voetbal loopbaan. Hoe?

Ik kreeg verschillende aanbiedingen. Ik heb een proefwedstrijd gespeeld bij AFC in Amsterdam. Daarna kreeg ik een brief van Hollandia of ik in Hoorn wilde komen spelen. Maar net als bij AFCA vond ik de afstand een te groot probleem. Ik was uiteraard afhankelijk van mijn ouders om me daar alle keren heen te brengen. Verder heb ik nog even overwogen om naar ADO’20 te gaan. Maar toen was het jeugdbeleid en de uitstraling van DEM veel groter dan bij ADO’20. Dus werd het DEM. Mede door een gesprek met Arvid Smit die toen trainer was van de C1. De uitstraling van DEM was ook een reden om voor DEM te kiezen. Alleen ik kende uiteraard helemaal niemand. Ik kwam toen in een heel goed team met o.a. Daniel Man en Dylan George die het jaar later naar FC Twente gingen. Verder ging Mehmet Genzer naar De Graafschap. Dus kwaliteit genoeg. Van de huidige spelers bij DEM zijn Lars van Roijen, Bryan Herraez, Sydney de Groot, Mitchel Dijkhuizen en de teruggekeerde Daniel Man mijn medespelers. Heel leuk allemaal.

De trainers in de jeugd bij DEM waren Arvid Smit en Cor Sikkema.

Na het eerste jaar bij DEM ging ik bijna terug naar Vitesse’22. Maar na een goed gesprek met Cor Sikkema ben ik gewoon bij DEM gebleven. En daar ben ik heel blij mee. In de 1e jaars B junioren promoveerden we via de nacompetitie naar de 2e Divisie. Van Cor Sikkema heb ik veel geleerd, vooral op het gebied van mentaliteit en doorzettingsvermogen en was blij dat hij altijd veel vertrouwen in mij hield. Cor Sikkema ging toen na 1 jaar B junioren weg naar FC Uitgeest en toen werd Arvid Smit weer mijn trainer. We speelden op een heel hoog niveau in de 2e Divisie. Voetballend gezien was dat (nog) mijn beste jaar bij DEM met 17 goals. Het verhaal wordt een beetje eenzijdig want in de 1e jaars A kwam Cor Sikkema weer naar DEM en met hem werden we toen ongeslagen kampioen. Alleen de laatste wedstrijd verloren we tegen Diemen omdat de meeste spelers van de A1 mee moesten met het 2e senioren team, die speelden toen nacompetitie uit tegen Hillegom. Mijn laatste seizoen in de A jeugd ging met trainers Jef Bulo en Joey de Kruijf. Joey is nu mijn medespeler in DEM 1 en dat is toch wel heel leuk. In mijn laatste jaar in de A junioren werd ik 9 wedstrijden voor het einde overgeheveld naar DEM 1. Ik debuteerde toen in de verloren uitwedstrijd tegen VSV. Ik viel de 2e helft in en had misschien een penalty moeten versieren, maar zo’n speler ben ik niet. Ik ben daarna niet meer uit het 1 team gegaan. En ik voel nu helemaal op mijn plaats bij DEM, hoewel ik nog niet zoveel mensen ken buiten de selectie om. Ik wordt wel eens na afloop van een wedstrijd aangesproken door iemand zonder dat ik weet wie dat is. Van het bestuur ken ik (buiten Mario en Ruud) ook helemaal niemand. Dat is best jammer en vreemd.

Nu ben je in ieder geval een vaste speler in het keurkorps van trainer Rowdy Bakker.

Ja, ik ben blij om met deze selectie te kunnen trainen en spelen. Maar zoals iedereen weet is de selectie heel erg jong. We missen soms wat routine, zoals tegen AFC’34 bleek. Als het allemaal goed loopt is dat geweldig maar als het even wat minder loopt is het gemis van wat oudere jongens als Jordy de Vet en Timo Wolters voelbaar. Ik scoorde trouwens tegen AFC’34 wel de 0-1, maar helaas was dat niet voldoende. Maar we hebben veel talent in de groep. Maar dat moet wel bij elkaar blijven. Wat zou het mooi zijn als we deze groep een paar jaar bij elkaar kunnen houden. En in de huidige JO-19-1 (zoals de A1 nu heet) zit ook weer voldoende talent. Best mooi als deze jongens wat meer DEM publiek krijgen bij hun thuiswedstrijden. Ze staan nu mooi op de 2e plaats. Stiekem hoop ik dat we met DEM 1 de nacompetitie in gaan. Ik verwacht dat Purmerstein gewoon de meeste punten haalt dit seizoen, hoewel de achterstand niet onoverbrugbaar lijkt.

Hoe ziet jouw toekomst eruit. Je bent nog steeds aan het studeren.

Dat klopt. Na 4 jaar middelbare school in Castricum studeer ik nu Economie en Bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam, de UvA. Ik zit nu in mijn 2 jaar en heb afgelopen week weer een toetsweek gehad. Veel studeren thuis. Ik ben ook wel blij dat ik nog lekker thuis woon en niet in een studenten woning in Amsterdam. De verleidingen zijn daar toch aanwezig om leuk anderen dingen te gaan doen. Stappen e.d. Voor mij hoef ik niet altijd een 8 of een 9 te halen. Ik moet slagen. Als dat met een 6 gaat ben ik ook tevreden. Het gaat nu goed dus de toekomst zie ik op dit gebied vol vertrouwen tegemoet. Als ik klaar ben op de UvA wil ik misschien wel naar Amerika om daar op College te gaan studeren en te voetballen. Dat lijkt me leuk, maat dat zie ik wel tegen die tijd. Voorlopig lekker studeren en bij DEM op een goed niveau voetballen. We zien dan wel waar het schip op sportief gebied strand.