BEVERWIJK - De reuzenberenklauw lijkt een mooie plant, maar pas op. Bij aanraking van de reusachtige bladeren komen sappen vrij. De sappen kunnen op de huid jeukende plekken veroorzaken. Bij blootstelling aan de zon kunnen hardnekkige zwellingen en blaren ontstaan. Kom je in aanraking met een reuzenberenklauw dan is het advies de huid goed af te spoelen, te bedekken tegen zonlicht en een arts te raadplegen. Bij contact met de ogen geldt: uitspoelen met veel water en naar de dokter. Heeft u sap in de mond gekregen? Ga direct naar de spoedeisende hulp, dit is zeer gevaarlijk.

Hoe herken je de berenklauw?

Er zijn twee soorten berenklauw in Nederland: de reuzenberenklauw en de gewone berenklauw.
In onze gemeente komen beiden voor.

De reuzenberenklauw kan vier tot vijf meter hoog worden. De stengel kan 10 cm breed worden en is rood gevlekt. Deze berenklauw heeft scherpe, diep ingesneden en behaarde bladeren. De plant bloeit vanaf juli tot de herfst met witte bloemschermen.

De gewone berenklauw kan tot twee meter hoog worden en heeft geen rode vlekken op de stengels. De bladeren zijn ook minder puntig en ingesneden

Beheersen van de reuzenberenklauw

De reuzenberenklauw is een hardnekkige plant die in deze tijd op allerlei plekken bloeit. Ons doel is het uitputten van de plant en ervoor te zorgen dat deze niet uitzaait. In onze openbare ruimte wordt de reuzenberenklauw binnen het dagelijks groenbeheer bestreden. De prioriteit ligt bij de woongebieden en speelvelden, waar de kans om in aanraking te komen met de reuzenberenklauw het grootst is. Nog voordat de reuzenberenklauw bloemen krijgt of zaadjes laat vallen wordt deze gemaaid. Dit zorgt ervoor dat de plant zich niet kan verspreiden. Terreineigenaren beheren elk op hun eigen manier en tijdstip de berenklauwen.

Berenklauw verwijderen of melden

Wilt u zelf een berenklauw verwijderen uit uw tuin? Draag dan beschermde kleding en handschoenen. Verwijder de berenklauw het liefste voor de bloei. Steek de berenklauw af in de grond met een spade en verwijder zoveel mogelijk van de wortel. Deponeer de berenklauw bij voorkeur in de grijze afvalbak.

U kunt berenklauw in de openbare ruimte melden via Melding Openbare Ruimte.