BEVERWIJK - De Internationale Jury voor de Blauwe Vlag van FEE International in Denemarken heeft dit jaar in Nederland weer een groot aantal Blauwe Vlaggen toegekend. Ook voor het strand Wijk aan Zee is dit jaar weer een Blauwe Vlag uitgereikt. Wijk aan Zee ontving de Blauwe Vlag voor de 5e keer op rij. “We zijn heel blij dat ons strand weer een Blauwe Vlag mag dragen”, aldus strandwethouder Cecilia van Weel - Niesten. “We hebben de afgelopen jaren heel veel gedaan om ons strand schoon en veilig te maken en blijven dat doen. Wijk aan Zee heeft gewoon het leukste en meest verrassende strand van de IJmond.” 

Veilige en schone jachthavens en stranden De Blauwe Vlag is een internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig en schoon zijn. In de praktijk betekent dit dat genomineerden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de vereisten voldoen.

Blauwe Vlag Met de Blauwe Vlag-campagne in Nederland betrekt de Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK) overheden, ondernemers en recreanten  bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur en een gezond milieu en duurzame jachthavens. Voor de toerist en recreant is de Blauwe Vlag het internationale herkenningssymbool voor veilig en schoon zwemwater, goede stranden en schone en veilige jachthavens. De internationale toekenning van de Blauwe Vlaggen geschiedt door de Foundation for Environmental Education (FEE), een onafhankelijke internationale milieu organisatie.