AMSTERDAM - Iedere werkdag hijst Amsterdam op het stadhuis aan de Amstel de Nederlandse vlag, de Amsterdamse vlag en de Europese vlag. En dan zijn er nog heel veel andere dagen dat er op álle gemeentelijke gebouwen de Nederlandse vlag wordt gehesen. Bijvoorbeeld op Koningsdag en op 4 mei.

Het gebruik van de Nederlandse vlag is opgesteld door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De burgemeester is gemachtigd om op gemeentelijke gebouwen óók een vlag te hijsen als het niet gaat om een vastgelegde dag.

Beperkt of uitgebreid

De vlaggen worden altijd uitgestoken vóór 08.00 uur en op dezelfde dag vóór zonsondergang ingehaald. Op ‘gewone’ werkdagen wordt er beperkt gevlagd: De Nederlandse vlag wordt uitgestoken op het stadhuis en de stadsdeelkantoren. Op speciale dagen wordt er ‘uitgebreid gevlagd’.

Vlaggen op Koningsdag

Wordt er uitgebreid gevlagd, dan wappert de Nederlandse vlag op álle gemeentelijke gebouwen. Dus op hoofdkantoren, diensten en bedrijven, stadsdeelkantoren, stadstorens, de ambtswoning van de burgemeester en de vlaggenmast naast het Nationaal Monument op de Dam. Zo’n speciale dag is natuurlijk Koningsdag op 27 april! Op deze dag wordt de vlag voorzien van een oranje wimpel en overal uitgestoken.

Vlaggen op 4 en 5 mei

Op 4 mei worden de vlaggen halfstok uitgestoken, zónder wimpel. Bij het halfstok hijsen van de vlag wordt deze eerst in top gehesen en daarna weer langzaam gestreken tot de onderzijde van de vlag op de helft van de vlaggenmast is. Bij het inhalen geldt dezelfde procedure, alleen andersom. De Nederlandse vlag hangt halfstok op alle gemeentelijke gebouwen en op de fusilladeplaatsen Rozenoord, Weteringplantsoen, Apollolaan, Mosveld, het Verzetsmonument op het Jonas Daniël Meijerplein en het Van Randwijkmonument in het Van Randwijkplantsoen en rondom het Nationaal Monument op de Dam. Op 5 mei Nationale Bevrijdingsdag wappert de Nederlandse vlag op alle gemeentelijke gebouwen.

Ook een vlag op:

 • 31 januari: Verjaardag HKH Prinses Beatrix.
  De Nederlandse vlag - voorzien van een oranje wimpel - wordt uitgestoken op het stadhuis en de stadsdeelkantoren.
 • 17 mei: Verjaardag HM Koningin Máxima. 
  De Nederlandse vlag wordt - voorzien van een oranje wimpel - uitgestoken op het stadhuis en de stadsdeelkantoren.
 • Laatste zaterdag in juni: Veteranendag. 
  De Nederlandse vlag wordt uitgestoken op alle gemeentelijke gebouwen.
 • Begin augustus: Gay Pride. 
  De regenboogvlag wordt uitgestoken op het stadhuis gedurende de week van de Gay Pride. Tijdens het weekend van de botenparade wordt op zaterdag en zondag in alle vlaggenmasten van gemeentelijke gebouwen de regenboogvlag gehesen.
 • 15 augustus: Formeel einde Tweede Wereldoorlog. 
  De Nederlandse vlag wordt uitgestoken op alle gemeentelijke gebouwen.
 • 11 oktober: Nationale Coming Out Dag.
  De regenboogvlag wordt uitgestoken op het stadhuis en de stadsdeelkantoren.
 • 7 december: Verjaardag HKH Prinses Catharina-Amalia. 
  De Nederlandse vlag wordt - voorzien van een oranje wimpel - uitgestoken op het stadhuis en de stadsdeelkantoren.
 • De Nederlandse vlag wordt uitgestoken op het stadhuis en de stadsdeelkantoren.

Rood, wit blauw?

De kleuren van de Nederlandse driekleur zijn rood: helder vermiljoen, wit: helder wit, en blauw: kobaltblauw. Maar wist u dat de oorspronkelijke vlag van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden in de 16e eeuw Oranje-Wit-Blauw was? Aan het eind van de Tachtigjarige oorlog in 1648, was de vlag veranderd in Rood-Wit-Blauw, al werd nog wel gesproken van de ‘Oranjevlag’. Waarom? Daarover verschillen de meningen…