BEVERWIJK - Op zaterdag 9 en zondag 10 september is het weer Open Monumentendag. Op deze dagen zijn vele monumenten een dag of weekend lang opengesteld in heel Nederland. De Open Monumentendag biedt daarmee iedereen de mogelijkheid om kennis te maken met monumenten en wil zo de belangstelling voor monumenten bij breed publiek vergroten.

Het thema voor Open Monumentendag 2017 is: Boeren, burgers en buitenlui. Ook gemeente Beverwijk stelt haar monumenten tijdens Open Monumentendag open. Het is de kans om een plek te bezoeken waar u normaal niet zo snel komt, zoals de Wijkertoren.

Beklim de Wijkertoren

Voor het eerst sinds jaren is het namelijk weer mogelijk om de Wijkertoren te beklimmen. ‘Het is fantastisch dat de Wijkertoren weer open is. In samenwerking met Historisch Genootschap Midden Kennemerland en een aantal gedreven vrijwilligers hebben wij dit mogelijk kunnen maken’, aldus wethouder Cecilia van Weel. De Wijkertoren is op zondag 10 september van 11.00u tot 16.00u geopend, met de laatste beklimming om 15.30u. In verband met de veiligheid mogen kinderen onder de 12 jaar alleen onder begeleiding van een volwassene de toren beklimmen en per klim mogen 15 personen naar boven. Dit kan zorgen voor een langere wachtrij. De beklimming van de Wijkertoren is op eigen risico.

Opengestelde monumenten

De volgende monumenten zijn in Beverwijk tijdens Open Monumentendag te bezoeken:

  • Zaterdag 9 september: Buitenplaats Akerendam, Sint Odulphuskerk en begraafplaats (Wijk aan Zee), Odd Fellow Huis, Evangelisch-Lutherse Kerk en Sint Agathakerk.
  • Zondag 10 september:Fort aan de Sint Aagtendijk, Wijkertoren (met beklimming) en Dorpskerk Wijk aan Zee.
  • Zaterdag 9 én zondag 10 september: Begraafplaats OLV Goede Raadkerk, Grote Kerk met begraafplaats, Museum Kennemerland en Historisch Info Centrum en Huize Westerhout.

Bij de twaalf monumenten, de bibliotheek en het Stadhuis ligt een gratis brochure met informatie over Open Monumentendag in Beverwijk. Meer informatie over Open Monumentendag in Beverwijk en openingstijden kunt u ook vinden op www.openmonumentendag.nl/beverwijk.

Monumentenprijs 2017

In het weekend van Open Monumentendag wordt de jaarlijkse monumentenprijs uitgereikt door wethouder Cecilia van Weel. Deze prijs is voor initiatiefnemers die zich inzetten voor het behoud van cultureel erfgoed in Beverwijk. Deze prijs is in samenwerking met Stichting Historisch Beverwijk tot stand gekomen.

Monumentenbeleid

Op dit moment zijn er in Beverwijk 115 gemeentelijke monumenten. In 2002 kreeg Beverwijk haar eerste gemeentelijke monumenten. De lijst is in 2012 verder aangevuld. De bedoeling is om de lijst van gemeentelijke monumenten dit jaar nog verder aan te vullen.