WIJK AAN ZEE - Voor het eerst gaan broers Jorden en Lucas van Foreest tijdens het Tata Steel Chess Tournament met elkaar de strijd aan op het hoofdpodium in Wijk aan Zee. Zowel Jorden als Lucas behoren tot het deelnemersveld van de Tata Steel Challengers, dat vandaag is bekendgemaakt.

De 13 deelnemers zijn afkomstig uit negen verschillende landen. De gemiddelde rating (2609) is hoger dan tijdens de afgelopen editie (2592). De lijst wordt aangevoerd door de 23-jarige grootmeester Vidit Gujrathi uit India. De voormalig secondant van Anish Giri staat op de 32e plaats van de wereldranglijst. De tweede speler uit de top 50 is Bassem Amin uit Egypte. Hij staat op de 45e plaats. Amin brak als eerste Afrikaanse speler de barrière van 2700. Zowel Gujrathi als Amin debuteren in Wijk aan Zee. De veertiende deelnemer is de hoogst eindigende schaker in de ACP-competitie met een rating van 2650 of lager per 1 december 2017. De 80e editie van het Tata Steel Chess Tournament vindt plaats in Wijk aan Zee van 12 tot en met 28 januari 2018.

Mooie mix

“Het deelnemersveld van de Tata Steel Challengers is een mooi mix tussen ervaring en jong talent en mannelijke en vrouwelijke schaaktoppers”, aldus toernooidirecteur Jeroen van den Berg. “Twee debutanten die niet tot de favorieten behoren, maar voor verrassingen kunnen gaan zorgen zijn de Duitse grootmeester Matthias Blübaum en Oekraïner Anton Korobov. De pas 20-jarige Blübaum behoort al enkele jaren tot de top van Duitsland. Korobov is vooral bekend om zijn ondernemend en aanvallend spel, waarmee hij doorgaans grillige resultaten boekt. Hij staat momenteel net buiten de top 100, terwijl hij in juni nog tot de top 40 behoorde”, aldus Van den Berg. Het is de laatste jaren een goed gebruik om ook een veteraan uit te nodigen voor de Tata Steel Challengers. Deze keer is dat Michal Krasenkow (54) uit Polen. Hij is nog altijd een zeer sterke speler en deed eerder mee in Wijk aan Zee.

Nederlandse topschakers

De Nederlandse inbreng komt van de gebroeders Jorden en Lucas van Foreest, Erwin l’Ami en Benjamin Bok. Jorden, Erwin en Benjamin maakten deel uit van het Nederlandse team tijdens het EK landen in Kreta, waar ons land op de 8e plaats eindigde. Jorden doet voor de derde keer mee in de Tata Steel Challengers, terwijl zijn twee jaar jongere broer Lucas (16) debuteert. Lucas won dit jaar de Toptienkamp, waarmee hij promotie naar de Tata Steel Challengers afdwong.

Twee andere jeugdige spelers, Aryan Tari (Noorwegen) en Jeffery Xiong (Verenigde Staten) komen terug naar Wijk aan Zee, na goede optredens in Wijk aan Zee in 2017. Met name Xiong maakte veel indruk bij zijn debuut afgelopen januari.

De vrouwelijke inbreng komt ditmaal van de jonge wereldtoppers Harika Dronavalli uit India (11e op de wereldranglijst) en Olga Girya uit Rusland (15e), beiden 26 jaar. De laatste debuteert in Wijk aan Zee.

Informatie over het Tata Steel Chess Tournament is te vinden op www.tatasteelchess.com

.