Het Sluis en Haven Informatiepunt (SHIP) dat bij de nieuwe zeesluis in IJmuiden gebouwd wordt, opent op 31 maart 2017 de deuren voor publiek.

Het SHIP is een laagdrempelig informatiecentrum, waar bezoekers informatie krijgen over de bouw van de nieuwe zeesluis en het sluizencomplex. Ook is er aandacht voor het havengebied, de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en innovatie in de regio, de bedrijvigheid in het Noordzeekanaalgebied en het verhaal van de havens van nu en in de toekomst. Daarnaast biedt het SHIP aandacht aan de technische beroepen in de omgeving, om zo jongeren te interesseren voor techniek.

Verdeeld over de 4 verdiepingen komen er een tentoonstelling met een grote maquette van de sluis, ontvangst- en vergaderruimtes, een educatielokaal, een restaurant, een VIP-vergaderruimte met uitzicht over het sluizencomplex en een dakterras. De aanbesteding van de exploitatie van het SHIP, (onder andere het restaurant, de rondleidingen, het onderhoud en de marketing) is bijna afgerond. De inrichting van het informatiecentrum is nu in volle gang, zodat het SHIP vanaf 31 maart 2017 voor geïnteresseerden te bezoeken is.