BEVERWIJK - Vrijdagavond baadde het Provinciehuis in een gloed van kleurrijk licht. Een groepje Noord-Hollandse jongeren was samen met een professionele lichtkunstenaar op pad gegaan om hun vrijheidsverhaal op de gevel te projecteren.

De actie werd in januari voorbereid op een workshopdag in het Fort aan de St. Aagtendijk in Beverwijk. Daar gingen Noord-Hollandse jongeren op uitnodiging van de provincie aan de slag met de vraag wat voor hen de taal van vrijheid is. Zij werden uitgedaagd hun vrijheidsverhaal te vertellen, onder meer in de vorm van lichtkunst.

Behalve het Provinciehuis in Haarlem was vrijdagavond ook het historische fort aan de St. Aagtendijk in Beverwijk, onderdeel van de Stelling van Amsterdam, decor van lichtkunst.

De projectie van vrijdagavond was een voorproefje van de presentaties van de jongeren op 5 mei, op de verschillende bevrijdingsfestivals in Noord-Holland. De Nationale Viering Bevrijding vindt dit jaar in Noord-Holland plaats. Meer informatie daarover is beschikbaar op www.vrijheidNH.nl.

De oproep 'Do today what everyone else will do tomorrow' geprojecteerd op het 19de-eeuwse fort in Beverwijk.

De foto- en filmbeelden die vrijdag van de lichtprojecties zijn gemaakt, zijn vanaf 24 maart te zien in de Dreef Expositie over vrijheid in Paviljoen Welgelegen.