BEVERWIJK - Het nieuwe detailhandelsbeleid in Beverwijk houdt de gemoederen al maanden bezig. De gemeente wil met één sterke hoofdwinkelstructuur bouwen aan de toekomst, maar de detaillisten buiten deze gebieden maken zich ondertussen grote zorgen. Raymond van den Berg: "Ze sturen ondernemers het bos in met een onzekere toekomst."

Van den Berg heeft een kappers- en haarwerkenzaak op het Hilbersplein. Binnen een zo genoemd 'kansarm gebied',

waarin detailhandel

kan verdwijnen.

"Ik word niet trots van een gemeenteraad die mijn oude dag wil afpakken", vertelt Van den Berg. "Wij zitten nu met het plan om in de kapperszaak te gaan verbouwen, maar een bank ziet mij nu niet aankomen met de vraag of ik geld wil lenen. Ze weten niet wat de waarde van mijn pand is. Het is een onlogische en onzekere toekomst."

De kledingzaak van Barbara Middendorp, in de Zeestraat, ligt volgens het beleid niet in kansarm gebied, maar de onderneemster is wel bang voor dezelfde consequenties. Het pand zal dan flink in waarde dalen, voorspelt ze. "Als je hier een woonhuis van moet maken om het te verkopen, wie gaat dat betalen?", vraagt ze zich af. Middendorp wil nu met een collectief van 71 andere ondernemers de noodklok luiden.

Hoop
Want hoewel de gemeenteraad zich na alle onrust en weerstand in november opnieuw over het beleid zal buigen, blijven de zorgen onverminderd groot. Pieter Heinink, VVD-raadslid en tegenstander van het beleid, snapt dat. "Het is hun pensioen, maar ik heb er goede hoop op dat er wel iets gaat gebeuren", aldus het raadslid.