BEVERWIJK - Onno Blom is de officiële biograaf van Jan Wolkers. Ruim tien jaar heeft Blom gewerkt aan de indrukwekkende biografie over de beeldhouwer-schilder-schrijver, over het rebelse leven van een van de meest geliefde kunstenaars van Nederland.

Op basis van een schat aan materiaal schetst hij Wolkers' rijke leven, over zijn relaties, de dood, en de demonen die Wolkers achtervolgden. Blom kreeg vrije toegang tot Wolkers’ persoonlijke archief met brieven, notities, schetsen en dagboeken.

Half oktober van dit jaar kwam de biografie uit en op 19 oktober, de tiende sterfdag van Jan Wolkers, promoveerde Blom met deze biografie 'Het litteken van de dood' aan de Leidse Universiteit.

Nederland vormde Jan Wolkers, en Jan Wolkers vormde Nederland. Zijn kunstenaarschap ontstond uit woede tegen de God van zijn gereformeerde vader in Oegstgeest, bloeide op in Amsterdam, en vond harmonie op Texel. Zijn romans werden verguisd, bejubeld en bekroond. Wereldwijd werden honderdduizenden exemplaren verkocht van o.a. ‘Kort Amerikaans’ en ‘Turks fruit’. Wolkers werd opgeleid als beeldhouwer. Hij maakte beelden in brons en glas, en liet een schitterend oeuvre van kleurrijke schilderijen na.

Kaarten vanaf € 14,00 voor dinsdag 21 november om 20.00 uur zijn te reserveren via www.kennemertheater.nl of via de theaterkassa (0251) 221453.