BEVERWIJK - Mark en Yvonne, de twee Beverwijkse daklozen die van de gemeente onderdak kregen in een caravan, mogen nog een half jaar blijven op hun stekkie. Sinds mei bivakkeren ze op een braakliggend stuk grond in de 'achtertuin' van het stadhuis. De gemeente heeft besloten ze daar nu ook te laten overwinteren.

Dat wordt met een kaarsje op tafel in de caravan. "Wat moeten we anders?", aldus Yvonne. "Maar ja, hier in de caravan hebben we ook geen kachel, dus zo warm zal het niet worden. We zitten hier best, maar we moeten het nog wel zwart op wit krijgen!"

Lees ook: Beverwijks daklozenstel kan niet wennen in caravan: "Zo snel mogelijk weg hier"

Haar partner Mark is blij met de verlenging, maar maakt zich nog wel zorgen over de periode daarna. "We mogen nu blijven tot 1 mei, want de gemeente weet dat als ze ons op straat zetten, we weer problemen krijgen. Daarna is het alleen wel gewoon weer onzeker."

Een aantal maanden geleden was er veel te doen rondom de twee zwervende alcoholisten. Voor hun verblijf in de caravan verbleven ze meestal op en rond het Europaplein. Daar zouden ze het winkelend publiek lastig vallen en hun behoeften doen in de bosjes. Ze brachten de nachten door onder de luifel van de slijter.

Lees ook: Gemeente zwicht voor protesten en plaatst daklozenstel in 'eigen achtertuin'

De gemeente Beverwijk besloot een einde te maken aan de overlast in het centrum door een caravan voor ze neer te zetten in de wijk Zwaansmeer, maar daar gingen omwonenden niet mee akkoord. Er werd volop geprotesteerd tegen de komst van Mark en Yvonne, omdat ze vreesden voor geluidsoverlast. Daarop werd de locatie veranderd: de caravan voor het daklozenstel werd in 'eigen achtertuin' gestald, vlakbij het stadhuis, achter bioscoop Cineworld. Daar verblijven Mark en Yvonne sindsdien.